Dragana Pavlović_Milosavljević-Košarka

Published on 10:29, 04/12,2018

  Dragana Pavlović ex Milosavljević je rođena u Valjevu.Prve košarkaške korake započinje u mlađim selekcijama Tuzlanskog Jedinstva Aide,tadašnjeg višestrukog prvaka Evrope u Ženskoj košarci.Zatim Prelazi u Valjevski Student,koji igra prvu ligu u tadašnjoj SFRJ i Evro-kup gde postaje član prve petorke i igra zapaženu ulogu u ovom klubu.Nakon krize u Studentu,odlazi u Šabačku Mačvu koju zajedno sa njom  uvodi u prvu ligu,i koja će veći niz godina postati stabilan prvoligaš.Posle Mačve svoju profesionalnu karijeru nastavlja u tadašnjem renomiranom prvoligašu Kovinu.Posle više godina provedenih u ovom klubu prelazi u ženski košarkaški klub Partizan iz Beograda i ubrzo postaje kapiten kluba.Posle ne pune tri godine igranja za Partizan napušta profesionalno bavljenje košarkom i svoj porodični dom -gnezdo zasniva u gradu na Nišavi,Nišu.odigrala je više utakmica za mladu i seniorsku reprezentaciju Jugoslavije i Srbije,dobila je mnoga znamenita priznanje tokom svoje profesionalne košarkaške karijere..U braku sa bivšim košarkašem Milošem ima dvoje predivne dečice,ćerku Taru i sina Olega.

 email:dragana018@yahoo.com   ,  phone: 069/5777-547 

 

 


ISTORIJA KOŠARKE

Published on 15:15, 04/11,2018

Почетком децембра 1891Џејмс Нејсмит, канадски лекар на Универзитету Макгил и професор физичког васпитања на Колеџу Спрингфилд, осмислио је нову игру на затвореном терену која би служила за одржавање кондиције ученика током дугих зима. Одбацио је многе предложене игре с објашњењем да су прегрубе или непотпуне, и на крају је модификовао дечју игру Патка на камену, прилагодио је неколико спортова у једну целину и написао је једноставна правила. Кош је ставио на висину од 3,05 метара. Тај кош се разликовао од данашњег по томе што је имао чврсто дно, док данашњи кошеви имају мрежицу која пропушта лопту. Док су кошеви имали чврсто дно, сваки пут након постигнутога коша лопте су се морале избијати из коша. Нејсмитова нова игра била је врло слична рукомету који је настао отприлике у исто време као и кошарка, крајем 19. века.

Женска кошарка почела је 1894. када је Сенда Беренсон, професорка физичког васпитања прилагодила Нејсмитова правила женама. Прва службена кошаркашка утакмица одржана је 20. јануара 1892. у дворани Гимназије Удружења младих хришћана. Играло се с девет играча на терену упола краћем него данашњи NBAтерен. Оригинални назив кошарке на енглеском је basketball, а сложеница је од речи basket – кош и ball – лопта. Име је Нејсмиту предложио један од његових ученика. Игра је била популарна од самог почетка.

Први играчи кошарке били су студенти Гимназије Удружења младих хришћана. Касније игра се проширила на читав САД и Канаду. До 1896. године постојале су и бројне женске кошаркашке екипе, но поприлично груба правила и бројна публика одвратила су кошарку од примарног циља Удружења младих хришћана, игре која помаже студентима да остану у форми. Но, упркос томе, пре Првог светског рата успоставили су се бројни аматерски савези с аматерским клубовима, и то у САД.

Кошарка се прво играла с фудбалском лоптом. Прве лопте израђене искључиво за кошарку биле су смеђе, што је била уобичајена боја све до педесетих 20. векакада је Пол Тони Хинкл, у потрази за лоптом која би била уочљивија, у употребу увео наранџасту лопту, која је и данас стандардна.

Вођење или одбацивање лопте од подлоге (енлески: dribling), није било предвиђено првим правилима. Предвиђено је било само додавање лопте између саиграча одбацивањем лопте од подлоге. Додавање лопте био је први пример кретања лопте. Вођење је постепено нашло пут до кошарке и постао дозвољен, међутм, није се превише користио због неправилног облика тадашњих лопти и њиховог неправилног одскока. Тек је средином педесетих вођење постало популарна метода баратања лоптом, што је било условљено побољшањем њених својстава за што је заслужан Пол Тони Хинкл.

Кошарка, нетболодбојка и лакрос једини су спортови с лоптом измишљени од стране држава Северне Америке. Друге игре попут бејзбола и канадског фудбала измислили су ЕвропљаниАзијци или Африканци.


women's basketball photo_Ženska košarka slike

Published on 14:56, 04/11,2018

Generalna

 Dragana Pavlović uspešno nastupa i za beogradski Partizan gde postaje i kapiten !

Ima dosta utakmica odigranih za mladu i seniorsku reprezentaciju Jugoslavije i Srbije !

 

 


Ženski Košarkaški klub Student_Valjevo_Srbija

Published on 14:21, 04/11,2018

Košarkašica Dragana Pavlović_Milosavljević u valjevskom Studentu provodi vreme od 1989godine do 1995godine gde je došla iz podmlatka višegodišnjeg prvaka Evrope u Košarci Jedinstva_Aide iz Tuzle.Ubrzo po dolasku u Valjevu ulazi u prvi tim a zatim i u prvu petorku(žkk student), ubrzo postaje značajna i jedna od glavnih igračice tadašnjeg valjevskog prvoligaša i učesnika EVRO-Kupa.Valjevske Tigrice tada uspešno nastupaju na gotovo svim takmičenjima.Ženska košarka u Valjevu doživljava veliku procvat i popularnost kod samih Valjevaca i šire.

 

 

 

   DRAGANA PAVLOVIC_MILOSAVLJEVIC akcija

 

 

 

Veliki doprinos razvoju tadašnje ženske košarke u Valjevu dao je istaknuti valjevski košarkaš a kasnije i trener Zoran Kovačević (rođeni brat Branka Kovačevića),koji je nažalost rano preminuo .

 

na slici je Branko Kovačević-Zoranov brat 

 

Generalna 


Čestitamo

Published on 14:18, 04/11,2018

Ukoliko možete da pročitate ovaj članak, uspešno ste se registrovali na Blog.rs i možete početi sa blogovanjem.